Reuzenpanda's

                     REUZENPANDA’S.

 

De laatste tijd ging er geen dag voorbij of ik moest denken aan de grote panda’s die ik dertig jaar geleden voor het eerst gezien had. Het was mei 1987 toen ik op uitnodiging van mijn broer John meeging naar Safaripark Beekse Bergen waar voor vier maanden de uit China afkomstige Panda’s Rong Rong en Chuan Chuan in het park verbleven. Na een gezellig ritje met de grappen en grollen van Johan, de zoon van John, die beweerde dat hij naar zijn familie ging kijken, kwamen we op de bestemming Hilvarenbeek aan. Het was er erg druk, we sloten aan in een lange rij bij de ingang. Ik vroeg aan Johan wat hij bedoelde met zijn familie bekijken. ‘Nou die beren, mijn opa zijn achternaam is de Beer en hij is weer familie van Ollie B.Bommel’ zei mijn neef met een lachje.

In een prachtige omgeving vol tropische planten en bomen kregen we een rondleiding langs alle aanwezige wilde dieren waaronder de grizzly beer, de zwarte beer, de vleesetende ijsbeer, de wasbeer en de kleine panda beren ook wel katberengenoemd om hun lengte van 60 cm, met een staart van 45 cm, een roodbruine vacht, zwarte oren en ogen en zijn poten zijn glanzend zwart. Tenslotte zagen we de grote panda bamboe beren, die gezamenlijk onder de douche stonden, vervolgens er onder vandaan kwamen om daarna met veel geproest en schudden van hun vacht een bamboe stengel te plukken. Deze stengel konden ze heel makkelijk met hun poot met zes vingers vasthouden en onder applaus van het publiek werd deze maaltijd genuttigd.

Wij hebben nog een broodje gegeten met een muziekje van de Kantinebaas Sjors die op zijn accordeon het liedje: ‘zag twee beren broodjes smeren’ speelden. Tevreden keerden wij toen huiswaarts.

Mijn belangstelling voor de Panda, een zoogdier dat hoog in de bergen van China leeft was enorm toegenomen. In de weinig vrijetijd die ik toen had probeerde ik toch een schilderij van een pandabeer met jong te maken. Toen het klaar was riep mijn dochter: ‘ O, wat mooi ’t is net een schilderij !!’

‘Het is in ieder geval herkenbaar’ zei ik tevreden.

 
 

 


Door mijn werk als thee-commissionair had ik regelmatig een Chinese thee-importeur op bezoek op mijn kantoortje boven de winkel. Bij hem kocht ik vele kisten Kanton, Yunnan, Jasmijn en Groene thee. Bij weer zo’n bezoek zag hij mijn schilderstukjes met Panda’s en hij riep: ‘die leven bij ons als beschermd dier in de laaggelegen hellingen van Yunnan. Hij keek met een blij gezicht en zei: ‘Dit en veel meer hebben wij te danken aan het Wereldnatuurfonds waar jullie Prins Bernhard medeoprichter en eerste internationale president van is.’ ‘Ja daar zijn we erg trots

op’ was toen mijn antwoord.

Over de hele wereld is bij kinderen de Panda bekend als troetel-, troost- of knuffeldiertje.

 

 

 

Inmiddels zijn we 30 jaar verder en weer breekt de Panda- gekte toe. Deze keer komen er twee reuzenpanda’s, een mannetje Xing Ya wat betekent ‘elegante ster’ en een vrouwtje Wu Wen wat betekent ‘mooie krachtige wolk’. Het paar is voor 15 jaar tegen betaling geleendvan China. Na een vlucht per KLM werd het pluizige tweetal in de late avond van 12 april 2017 per verhuiswagen naar Ouwehands Dierenpark Rhenen overgebracht. Bij aankomst werden ze direct in quarantaine gestopt. Na een inspectiebezoek hebben de Chinezen het onderkomen met de naam ‘Pandasia’ goedgekeurd. Er volgde nog wat toespraakjes en de Chinese woordvoeder sprak tenslotte: ‘Dit is het mooiste Pandaverblijf ter wereld’.