Samen thuis blijven

Afbeelding invoegen

Samen Thuis

 

Waren we net vol goede moed het nieuwe jaar 2020 begonnen en hadden dapper het lied van Ramses Shaffy gezongen ’We zullen doorgaan’, toen ons via de nieuwsuitzending op tv het ellendige bericht bereikten over het coronavirus wat Nederland ook te wachten stond.


We hoorden over veel, heel veel, patiënten uit Wuhan in China, later in Lombardije in Italië. Toen Spanje, Frankrijk en België en Oostenrijk.

In Nederland speciaal in Brabant, waar veel mensen besmet zijn tijdens het carnaval.

Er werd verteld dat het virus zich verspreid via het niezen, hoesten en snuiten in stoffen zakdoeken.

 

Mijn partner en ik zagen het levenslicht vlak voor de tweede wereldoorlog en hadden daarom al heel wat rampen en narigheid beleeft gedurende ons leven.

Vele duizenden militairen doden, de joden vervolging, met als gevolg vele doden in de concentratiekampen en de gevechten in Nederlands-Indië.

In de middeleeuwen werden de mensen geconfronteerd met de pest, in onze tijd vlak na de tweede wereldoorlog hadden wij te maken met de Engelse ziekte, TBC, diffenterie en het Hiv-virus, het latere Aids.

Wat veel als grof scheldwoord wordt gebruikt tegenwoordig: krijg de tering, krijg de tyfus, krijg de klere…..wat van die nare ziektes afkomt.

Wij toen Jordaan bewoners,werden er vaak mee geconfronteerd.

 

Nu terugkomend op het coronavirus met al verschrikkend veel doden tot gevolg zijn vanuit de regering al veel maatregelen getroffen.

Premier Rutte kwam met de volgende oproep als bescherming voor jezelf en anderen: blijf thuis, houd 1,5 meter afstand, handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen, niezen en hoesten in de ellenboog enz. enz.

Het is stil in de steden, alleen de supermarkten zijn open. Wie thuis kan werken doet dat. En tuurlijk de contactberoepen zoals kappers, pedicure, schoonheidssalons, dieren- en pretparken, allen zijn gesloten.

Alles is gericht in de ziekenhuizen op de intensive-careafdelingen waar enorm hard wordt gewerkt door knappe doctoren en verplegend personeel in hun speciale pakken, kapjes en maskers, die de coronapatiënten aansluiten op de beademingsapparatuur, kortom alle hulde daarvoor.

 

Als groet aan elke voorbijganger en dank aan alle verpleegkundigen staan er achter heel veel ramen een Teddybeer. En dat geeft ook veel vreugde aan de jeugd.

 

Wij wachten nu met z’n allen samen op een spoedig eind aan deze corona ellende.

 

Dit is een triest verhaal maar met hoop voor ons allemaal dat we het liedje kunnen zingen aan het begin van dit verhaal…..” We zullen doorgaan…..!!