Briket thee

    

                         BRIKET THEE.

 

Thee schijnt reeds 8 eeuwen voor Christus bij de Chinezen een geliefkoosde geneeskrachtige drank geweest  te zijn. Al spoedig leerde men de ware manier van theezetten kennen en daardoor beter de geurige drank waarderen. Thee kreeg een goede naam en werd door sommige geneesheren al spoedig als medicijn voorgeschreven . Er bestaat een soort thee, die wij in het westen nauwelijks kennen: de blokbriket thee (bricktea) die vanuit China rechtstreeks naar Rusland en Tibet werd verkocht. Reeds in de laatste periode van de Wei-dynastie( 386 – 535 na Chr.) was blok-thee bekend. Chang I maakt er in één van zijn boeken melding van:....In de districten Hupek en Szechwan worden van theebladeren koeken geperst.

Deze thee wordt onder toevoeging van uien, gember of sinaasappelen  als medicijn gebruikt.

In de achtste eeuw na  Chr. – thee was toen al een handelsartikel geworden - verscheen het eerste boek

over thee, geschreven door Lu Yu. Hij verteld over de manier waarop blokthee gemaakt werd. Met behulp van stoom en hitte wordt de gedroogde en gefermenteerde theeplant zacht gemaakt en dan in stukken koeienhuid genaaid. Maar bij de betere soorten worden alleen de blaadjes tussen twee stempels heel hard in elkaar geperst, dat het resultaat

bijna de naam baksteen mag voeren.

 

Waarom  bereiden de Chinezen  hun thee op deze merkwaardige wijze? Voordat de huidige moderne verpakkingsmethoden in zwang raakten, maakte de geperste thee het transport op de ruggen van kamelen, paarden of ezels over de Mongoolse hoogvlakte naar Rusland veel eenvoudiger. Bovendien bleef de thee veel langer houdbaar omdat het minder kans had om uit te drogen.

In het Oosten nam het gebruik van blokthee steeds meer toe en door toedoen van Russische kooplui werd het in het Westen bekend en vormde zo langzamerhand een belangrijk onderdeel  van de theehandel van China naar Rusland. Hoe belangrijk thee was blijkt wel uit het feit, dat thee in de vorm van een blok of tegel ook als betaalmiddel dienst deed. De Russen gingen ook zelf blokthee fabrieken bouwen: In 1861 verscheen de eerste in Hankow en later ook in Foochow, waar ze de thee verwerkten volgens de oude overgeleverde Chinese methode.

Eerst met hand persen, daarna ook met hydraulische persen. Met de opkomst van het stoomschepen tijdperk legde de handel zich meer en meer toe op de losse theeblaadjes, deze werden verpakt in triplex kisten bekleed met staniol  en hadden een netto gewicht van 40 kilo. De briketten en tegels raakten in het vergeetboek. Door het opnieuw in gebruik nemen van de oude stempels uit China bestaat de mogelijkheid om ook kennis te maken van dit curieuze product .

Breek of snij een plak af en doe dit in kokend water en u kunt er van drinken.

In Centraal Azië kookt men soms blokthee met melk ,

zout en yakboter  en eet dit als groente.

Thee doet je goed!