Briket thee
BRIKET THEE.
Thee schijnt reeds 8 eeuwen voor
Christus bij de Chinezen een geliefkoosde geneeskrachtige drank geweest te
zijn. Al spoedig leerde men de ware manier van theezetten kennen en daardoor
beter de geurige drank waarderen. Thee kreeg een goede naam en werd door
sommige geneesheren al spoedig als medicijn voorgeschreven . Er bestaat een soort thee,
die wij in het westen nauwelijks kennen: de blokbriket thee (bricktea) die
vanuit China rechtstreeks naar Rusland en Tibet werd verkocht. Reeds in de
laatste periode van de Wei-dynastie( 386 – 535 na Chr.) was blok-thee bekend.
Chang I maakt er in één van zijn boeken melding van:....In de districten Hupek
en Szechwan worden van theebladeren koeken geperst.
Deze
thee wordt onder toevoeging van uien, gember of sinaasappelen als medicijn gebruikt.
In de
achtste eeuw na Chr. – thee was toen al
een handelsartikel geworden - verscheen het eerste boek
over
thee, geschreven door Lu Yu. Hij verteld over de manier waarop blokthee gemaakt
werd. Met behulp van stoom en hitte wordt de gedroogde en gefermenteerde
theeplant zacht gemaakt en dan in stukken koeienhuid genaaid. Maar bij de
betere soorten worden alleen de blaadjes tussen twee stempels heel hard in
elkaar geperst, dat het resultaat
bijna
de naam baksteen mag voeren.
Waarom bereiden de Chinezen hun thee op deze merkwaardige wijze? Voordat
de huidige moderne verpakkingsmethoden in zwang raakten, maakte de geperste
thee het transport op de ruggen van kamelen, paarden of ezels over de Mongoolse
hoogvlakte naar Rusland veel eenvoudiger. Bovendien bleef de thee veel langer
houdbaar omdat het minder kans had om uit te drogen.
In het
Oosten nam het gebruik van blokthee steeds meer toe en door toedoen van
Russische kooplui werd het in het Westen bekend en vormde zo langzamerhand een
belangrijk onderdeel van de theehandel
van China naar Rusland. Hoe belangrijk thee was blijkt wel uit het feit, dat
thee in de vorm van een blok of tegel ook als betaalmiddel dienst deed. De
Russen gingen ook zelf blokthee fabrieken bouwen: In 1861 verscheen de eerste
in Hankow en later ook in Foochow, waar ze de thee verwerkten volgens de oude
overgeleverde Chinese methode.
Eerst
met hand persen, daarna ook met hydraulische persen. Met de opkomst van het
stoomschepen tijdperk legde de handel zich meer en meer toe op de losse
theeblaadjes, deze werden verpakt in triplex kisten bekleed met staniol en hadden een netto gewicht van 40 kilo. De
briketten en tegels raakten in het vergeetboek. Door het opnieuw in gebruik
nemen van de oude stempels uit China bestaat de mogelijkheid om ook kennis te maken van dit curieuze product .
Breek
of snij een plak af en doe dit in kokend water en u kunt er van drinken.
In
Centraal Azië kookt men soms blokthee met melk ,
zout en
yakboter en eet dit als groente.
Thee
doet je goed!