Het kan weer

 

 

                Het kan weer!

 

 

Mevrouw Bruinenberg-Wozniak van Visio had het apparaat aanbevolen en ik ben deze Poolse dame enorm dankbaar.

Het was bloedheet die dag maar toch kon ik het niet laten om achter mijn nieuwe apparaat plaats te nemen. Want na diverse ziekenhuis en Viso-onderzoeken was het eindeljk zover: er kwam een prachtige "Clear Vision” een apparaat met vele mogelijkheden om als zeer slechtziende toch weer mijn hobby’s, schilderen, verhalen schrijven samen met het bijhouden van het groen op het erf van Neeltje te kunnen oppakken.

Op dat erf dienden zich verschillende problemen aan. Om er een paar te noemen: distels, riet, paardenbloemen, stinkende gouwe, en dat rottige niet te verwijderen zevenblad, ook wel tuinmansverdrietgenoemd.

Uren, dagen ben ik daar mee bezig geweest met weinig resultaat want ze komen steeds weer in grote getalen terug, dit besprak ik met Neeltje. Die kwam met de wijze woorden dat het bodembedekkers zijn er frisgroen uitzien met witte schermbloemen, je er zelfs  the van kan zetten die werken tegen diverse kwaaltjes maar ook nog als een soort spinazie kunt eten, wat bijzonder smakelijk is. Zo is het ook met de brandnetels, melisse en vele soorten wilde planten.

Door de droge zomer van 2018, zijn er nieuwe problemen ontstaan. De buxusstruiken en verschillende naaldbomen zijn aangetast door de Eikenrups. Een grijze harige lijkende op spinnenwebben, wriemelende, kroelende rupsenmassa, eng, vies en griezelig…..

Hoe moeten wij dit probleem nou weer aanpakken, dacht ik. Snoeien helpt niet.

Onder het koffie drinken besprak ik dit met m’n partner. Wij hebben dit allemaal al eens eens kunnen zien in Naarden waar naast de kerk een hoge boom stond die helemaal bedekt was met de Eikenrupsen, de boom was ingepakt in een web van draden, het leek wel een bruidsjurk uit een spookverhaal, die boom is weggehaald en verbrand. Vroeger tijdens wandelingen in het Amsterdamse Waterleiding gebied zagen wij ook vele struiken die aangetast waren door de bovenstaande problemen. Ook deze struiken zijn allemaal afgevoerd.

Voor in de tuin a.u.b. GEEN gif spuiten want de struiken zijn niet dood alleen afgevreten.

Na de hevige stortbuien van de afgelopen week zien de struiken er opeens een stuk beter uit, er komen allemaal kleine puntjes groen tevoorschijn, de natuur hersteld zich zelf!

Ook het volgende houd mij erg bezig: ik vind het opmerkelijk dat vele planten ‘cijfer’ namen hebben, zoals zevenblad, driekleurig viooltje, duizendblad, duizendguldenschoon, en in het gras het geluk brengende klavertje vier, als je dat vind mag je een wens doen die je geheim moet houden. Met die gedachten liep ik langs de sloten van de grote weide en zag madeliefjes, veldviooltjes, boterbloemen, paardenbloemen, alias molskruid en klaverplantjes.

Na een tijdje zoeken had ik eindelijk een klavertje vier! Met het plantje in m’n ene hand deed in m’n ogen dicht en deed een wens die niemand mocht weten.

Mijn wens is nog niet verhoord, ik blijf in spanning wachten, maar wens alle mensen op deze wereld en een lang en gezond leven in vrede en voorspoed, dit was mijn wens die ik dan nu toch uitgesproken heb…….

Als je dat zou kunnen!