Weermannetjes

    WAT VOOR WEER IS HET VANDAAG ?

 
 
 

 

Zo lang als ik me heugen kan beginnen de praatjes altijd over het weer. Na een begroeting hoor je steevast de weersgesteldheid. ‘ Dag Wim, het is lekker weertje vandaag’, of, ‘het is bloedheet’, of ’t zonnetje schijnt lekker’, ook ‘het regent pijpenstelen’, dan hoor je weer ‘er waait een harde wind’, ook hagel, mist en sneeuw komen aan de beurt. Dit alles overwegend besloot ik dit onderwerp met ons ouwe mannen praatgroepje te bespreken en ieders mening hier over te peilen. Die middag zaten we in de tuin van Tabitha met Wim, vogelkenner en preparateur, Benno, heer van standing kunstkenner en antiekhandelaar. Evert, -drukker en boekbinder. Brammetje, komiek, liedjeszanger en kenner van alle Nederlandse meezingliedjes uit de 20ste eeuw. Met een drankje voor ons neus begon ons weerpraatje. Wim onze vogel en natuurvriend begon het gesprek: ‘elk weertype heeft zijn bekoring, specifieke eigenschappen en gezegdes. Om een voorbeeld te noemen: vandaag een bijzondere mooie dag met een strak blauwe lucht en de temperatuur is 25 graden’. Brammetje met zijn geinige koppie begon gelijk te zingen : ‘ En wij zijn blij, zo blij, net als de vogeltjes in mei en bij onweer wind en regen, lach er maar om want we kunnen er wel tegen’.

Evert zei, ‘ik heb altijd een paraplu bij me want je weet het maar nooit, zelfs bij het KNMI in De Bilt weten ze het niet, ik hoorde een paar medewerkers tegen elkaar zeggen: zullen we de ramen sluiten, je weet maar nooit wat voor weer het gaat worden’.

Brammetje stond op en met z’n glas in de hand zong hij weer: ‘hagel, sneeuw, onweer, wind en regen, wij lachen erom want we kunnen er wel tegen, maar O wat is het leven fijn in de zon.

‘Maar geen hittegolf, onweer met bliksem, storm en regen want dat vind ik vreselijk angstig in Landsmeer met al die hoge bomen op het erf rond Neeltjes huis’, was mijn inbreng.

Bennorichtte zich tot mij en zei:’ mijn interesse in het weer zijn beroepsmatig als kunsthandelaar, ik kijk naar de golfslag van de zee en de wolkenpartijen erboven en tot mijn verassing zag ik bij Wim aan de muur twee schilderijen van de beroemde zeeschilder en ras kunstenaar Lambertus de Jong hangen, die juist beroemd is om zijn prachtige golven en wolkenpartijen maar over wolken gesproken er zijn talloze wolkenvormen om er een paar te noemen: sluier-, stapel-, onweerswolken en schapenwolkjes, die allemaal te zien zijn op schilderijen van de beroemde wolkenschilder Jacob van Ruisdael, zeker een museumbezoekje waard’.

Bram riep: ‘over het weer gaan ook vele liedjes maar daar hoort nog een drankje bij’. Hij riep Jaap de vrijwilliger die deze dag de bediening deed en zei:’ geef ze allemaal wat te drinken van mij en neem ook je mondharmonica mee alstublieft want het mannenkoor zit klaar’. Hij besprak me Jaap de nummers en vervolgens zongen de mannen De winter was lang, een nummer van Willy Alberti, vervolgens zongen we een liedje van Rob de Nijs Zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam, toen volgde Zoek de zon op die is zo fijn van Lou Bandy.

Wat hadden met ons gezang inmiddels belangstelling gekregen van medebewoners die enthousiast klapte en meezongen. Ook het nummer van Andrévan Duin Als de zon schijnt was een waar succes. Jaap keek op zijn horloge en speelde tenslotte een nummer van André Hazes Het is de hoogste tijd.

En even later zaten we in de gezellige eetzaal aan de maaltijd met groente uit Nico’s moestuintje. ‘Heerlijke groente Nico’ zei ik.

‘Ja, ik heb de oogst vandaag vast binnengehaald want je weet maar nooit wat voor weer het gaat worden’.

  

Dit waren de praatjes van de weermannetjes.