Voorjaar

 

                  VOORJAAR.

 

 

?xml:namespace>

Kabouterkoning Baardje zat na zijn bijna herstel met zijn compressie kousen aan beide benen op zijn balkon van het zonnetje te genieten. Een kleine bestelauto stopte voor zijn deur en bakker Koekje stapte uit met twee dozen in beide handen. Hij keek naar boven en riep: ‘ Ik ben vader geworden van een zoon.’ Gefeliciteerd riep Baardje.’ ‘Hoe heet hij?’ Kruimel, dat is  vanwege zijn achternaam.’
 
Even later bracht Joost de twee dozen boven. In de eerste doos zaten beschuiten met muisjes. Toen kwam doos twee aan de beurt, daarin bevond zich een taart met opschrift:
20 maart 2012 Xavier 1 jaar en een foto van de jarige.
 
 
‘Wat leuk en wat vliegt de tijd.’ Joost knikte bevestigend. Er gebeurde meer op die dag. Flits de haas van kabouter Klaasje Vaak zat met zijn zoontje haasje Snuif voor de deur van de kassen te wachten. Zodra hij zijn baasje

Klaasje zag zei hij: ‘Ik ga u helpen met de paasdagen.’

 

?xml:namespace>

‘Dat is fijn Flits, hoe ga je dat doen, wat zijn je plannen?’ ‘Ik heb met zeven bevriende hazen afgesproken dat ik ze ga leren recht op te lopen en een mandje te dragen waarin ze eieren kunnen vervoeren en verstoppen.’ De kleine bioloog was al weer bezig hoe hij de eieren op natuurlijke wijze na het koken een kleurtje kon geven. Samen met zijn meisje Odette had hij schaaltjes met bietensap (rood), korenbloem (blauw), notenblad (bruin), uienschil (geel), rodekool (paars rood) klaar gezet en gevuld met gekookt water. Na een half uur gingen ze kijken en waren tevreden met het resultaat. Buiten klonk gezang.

‘In een groen, groen, knollen, knollenland

daar zaten twee haasjes heel parmant.’

Inderdaad daar zaten Flits en snuif naast elkaar en de ene blies de fluite, fluite, fluit en de ander sloeg de trommel. Op de maat van die muziek marcheerde zeven hazen op hun achterste poten voorbij en strooide met bloemetjes uit hun hengsel mandjes.

 

?xml:namespace>

 

?xml:namespace>
‘Heel ontroerend Flits, het is je goed gelukt!’ riep kabouter Klaasje. Odette liep naar buiten en raapte enkele bloempjes op. ‘O, wat funny, really springtime flowers.’ ‘Ja dat zijn anemonen, echte paasbloemen die bloeien vroeg in het voorjaar’ wist Klaasje. Daarna vieren de mensen dat alles weer ontluikt. Ze doen dat met lente vuren in christelijke zin zuiverings vuren en in de huizen werden takken met mare- taken van de hazelaar in vazen geplaatst. Later werden het binder feesten. Het werd goede vrijdag. De vrijdag voor pasen.
In kabouterdorp waren de hazen druk bezig geweest met het verstoppen van de eieren maar ook chocolade eitjes, kuikentjes en ander suikerwerk. Er werden spelletjes gedaan zoals eiertikken en raden welke kleur een verstopt ei had.
De kabouter kindertjes vermaakte zich opperbest. Zo stond er een mand met veel soorten eieren en mocht ieder kind er één pakken en moest dan zeggen van welke vogel het was. Wie het goed had mocht een hard gekookt ei en een stuk ongezuurd brood of een fijne krenten boterham pakken, ook leerde zij eieren pellen. Er waren kippen, eenden, kievit en duiven eitjes. De meeste werden geraden.
 Als slot kwam Jürghen met paard en wagen waarop een enorm chocolade ei stond met een deurtje van marsepein. Donsje viel de eer ter beurt

om het deurtje te openen en toen rolde er een berg chocolade paas eitjes, kippetjes, kuikentjes en ander snoepwerk uit. Toen mochten ze graaien en begonnen van plezier te kraaien .

‘Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei

en drie ei is een PAASEI .

Dit snap ik niet,’ mompelde kabouter Bolwang.......
 

 

?xml:namespace>