Auteur Jan Willem Holsbergen

       AUTEUR JAN WILLEM HOLSBERGEN.

 
 
 

 

Wij hadden hartstikke gezellige leuke buren op de Haarlemmerdijk.

Maar de meest opvallende waren, Rob en

Paula van Reijn Rietveld met hun eigen theater.

Rob van Reijn, Koning van de mime en ik was zijn hofleverancier in koffie en thee. Bij aflevering van een bestelling heb ik mijnheer Holsbergen voor het eerst

ontmoet in de lounge, waar hij aan de bar zat met zijn voormalige echtgenote Paula Rietveld, nicht van de bekende architect Gerrit Rietveld, zij spraken over het pronkstuk de Modial stoel ontworpen door vader Gerrit en zoon Wim Rietveld. Ook de architectuur van verschillende gebouwen onder andere het van Gogh Museum en het Scheepvaarthuis kregen de aandacht. Paula zag mij staan en zei: ‘Dat is Wim onze koffie leverancier ‘. Hij stond op, we schudden elkaar de hand en er ontstond al snel een gezellig gesprek. ‘Ja’, zei Holsbergen, ‘ik heb al eens over jullie plannen gehoord om deze buurt het oude karakter terug te geven, passagieren in een buurt waar vroeger de schippers en zeelui hun dagelijkse boodschappen deden en een borreltje dronken en dat idee spreekt mij erg aan. Rob zei ook dat er een boekje komt met het gehele winkelbestand in beeld.’

‘Ja, zei ik enthousiast en zou u daar ook een stukje in willen schijven?’ Hij dacht even na en zei:’ momenteel heb ik het druk met de bewerking van een theaterstuk maar volgende week kom ik bij je langs en bespreken we het nader.’ Zo is het gegaan en heeft hij het voorwoord geschreven in het boekje: ‘GEZELLIG PASSAGIEREN IN DE AMSTERDAMSE SCHEEPVAARTBUURT’ dat in 1982 is verschenen.

Hij was vaak in het theater aan het werk en ik ben hem spontaan gaan bedanken en in gesprekjes er achter gekomen wat deze man allemaal tot stand had gebracht in zijn veel bewogen leven.

Jan Willem was begonnen als reclame tekstschrijver, schreef veel boeken waarin biografie en fictie elkaar opvolgde. Ook is hij docent geweest aan de Rietveld Academie, waar ook Rob van Reijn les had gegeven in bewegingsleer aan veel artiesten die later overbekend raakten, zoals Ramses Shaffy, Paul Verstraten , Joop Admiraal en Henk van Ulsen met zijn mooie stem. Er ontstond een samenwerking met Rob, wat uitliep op prachtige theaterstukken; ‘De vioolmaker, Scrooge en Marley, Don Quichot, De reis om de wereld in 80 dagen en Kastjanka en dit alles werd gespeeld door Rob van Reijn, die ook bekend was als de Mime TV clown, typetje  mannetje Maccus. Het Theater, de artiesten en medewerkers hebben een diepe indruk achtergelaten. Dan denk ik aan de artistieke duizendpoot Wim Bijmoer, illustrator, decorbouwer en kostuum ontwerper. Hij was ook bekend  als illustrator bij de kinderliedjes van Annie MG Smidt. Ook Corrie Verkerk, toen ze nog journalist bij Het Parool was, de benadering en haar perfecte manier van  interviewen hebben een diepe bewondering achter gelaten. Al deze mensen zullen nooit uit onze gedachten verdwijnen.  

Dank jullie wel!

 

Nog een aardige anekdote.

Achter ons pand aan de Haarlemmerdijk was onze tuin met een steeg die verbinding had met de Vinkenstraat en afgesloten was met een poort. Later hoorde ik dat die steeg de Rietveld-steeg werd genoemd. Nu besef ik dat ons gezin Amsterdammers met een eigen steeg zijn geweest. ‘Te gek hoor’ !!