Winkelovericht Haarlemmerdijk 1936
Ik ben geboren in 1922 op de Houtmankade en verhuisde met mijn ouders vier jaar later naar de Barentszstraat en in 1936 konden wij een splinternieuwe woning in de Planciusstraat betrekken. Hieronder laat ik weten welke winkels op het Haarlemmerplein en op de Haarlemmerdijk toen aanwezig waren.
In het pand Haarlemmerplein 1 was de Manufacturenhandel van G.B. Nagel. Op no. 23 was een vestiging van de Singer Taxi. Op dit nummer is Willem Drees geboren. Op no. 33 was een manufacturenzaak van D. Wolf. Op 35 was de grote ijzerhandel van de firma Jacobs en op no. 37-39 was Café van Ginkel waar mijn vader en broer menigmaal gingen biljarten. Op de hoek van het Haarlemmerplein 2 was een filiaal van de Incassobank. Aan de even kant waren diverse rijtuig verhuur bedrijven en hoefsmeden gevestigd , onder anderen de smederij Groen op nummer 12 en op de hoek van de Planciusstraat en Haarlemmerplein was op nummer 42 de drukkerij Modern, deze drukkerij was eerst van de Gebroeders Braakensiek waar de bekende tekenaar en schilder Johan Braakensiek aan verbonden was. Boven de drukkerij had de bekende kunstenaar Georg Rueter een atelier, hij woonde in de oude pastorie in Sloterdijk. Aan de kant van het Westerkanaal was op nummer 48 een hulppost van de brandweer en in de Haarlemmerpoort was een Politiepost.
Het jugendstilgebouw op de Haarlemmerdijk 39
Hieronder worden de winkels en bedrijven op de Haarlemmerdijk beschreven. Aan de even kant waren onder anderen gevestigd op no.12 Reba N.V. (onbekend wat voor handel die dreven) op 18 was een melkboer C. van Zijtveld , de horlogerie van de gebroeders Vaal was op no. 20, op 24 was een agentschap van Het Nieuws van de Dag, op 32 zat de kapper D. van Zon, de boekhandel Karsdorp was op no. 38, hier kocht ik de befaamde Kwartjesboeken, op groot formaat en op slecht papier gedrukt, op 40 was de meubelzaak van Johan van Elk, zijn zoon Jantje zat bij mij in de klas op de Lagere School in de Planciusstraat, 44 en 46 was de schoenenhandel Presburg en op 50 was een filiaal van Simon de Wit, op 52 was de horlogerie van J.H. Nuesink, bakker C. de Wit zat op 56 , op 58 was eena Mazurel (onbekend wat voor handel deze zaak had), op 78 de zaak Quicker than Quick , het Apollo Theater zat op no. 82 (dat theater werd door mijn ouders en mij meerdere malen bezocht. op 86 en 88 was het filiaal van C. Jamin, op 98 en 100 de firma Bieze, op 108 was de kapperszaak van H. Vredevoort, op no. 112 en 114 was de manufacturen handel van W.& C. van der Werf, een handel in koloniale was van J. de Waal op 128, no. 130 was de zaak in koloniale zaken van de firma Elka, op 136 zat R. Tijbout in comestibles, bakkerij Johan van der Flier op 138, op 146 de corsettenhandel van Dopheide, op no.148 was de herenmodewinkel van A.C. Vink, op 150 was de kapper H. Koning, de befaamde banketbakker J.G. Beune was op no.156 gevestigd, daar ging ik met mijn vriendjes een zak koekkruimels ging kopen voor een dubbeltje, op de nummers 160 tot 164 was nog een filiaal van de manufacturen handel G.B. Nagel gevestigd, daarnaast op 166 een filiaal van de levensmiddelen firma Wijnbergh & Co, de Drogisterij H. Boonstra zat op 174, ook zijn zoon zat bij mij in de klas op de Lagere School. Op 178 was de opticien K. Compaan en Zoon gevestigd, en de bakkerij van T.H. Van Mierlo op 184.
Aan de overkant beginnende bij de Korte Prinsengracht was op het adres 13 tot en met 19 de zaak in huishoudelijke artikel van S. Plotske gevestigd, op 27 was een kledingzaak van S. Davidson, de vishandel van de gebroeders Dake op no.39 en op 45 de firma Brumsen met een koffie en theehandel, op 43 de slagerij van M. de Wilde, op 47 een herenmodezaak van W.J. Röben, de chocolaterie van Booker zat op no.51, op 55 een zaak in lederwaren van E. de Rooij, op 79 een manufacturenwinkel van Th. Bulle, een manufacturen zaak van G.J. Niekus op 83-85 , op 91 was boekhandel Balsink, de nummers 99 en 101 waren het Postkantoor op 109 de horlogerie van M.J. Copini, op 107 tot 111 een grote manufacturen winkel De Mof, de manufacturen zaak van J. Bonarius op no. 113, op 115 was de groentezaak van W. van Maanen, de snoep en chocolaterie van Nabarro was op 121, op 129 de comestibles zaak van L. Alberts, op 137 was het filiaal van Piet de Gruyter en op 141 en op 143 was het bedden magazijn van Resink, de bakkerij van Hekelaar op 145 en op 149 de apotheek van Mouw en Kruysse waar wij onze medicijnen moesten halen, op 151 en 152 was de fietsen en elektronica zaak van J. van Leek (mijn vrouw kocht daar 1947 een stofzuiger op afbetaling), terwijl op 155 de sigarenwinkel van de bekende DWS voetballer Bertus Caldenhoven was, buiten hing een bord met de voetbaluitslagen, mijn vader en broer kochten daar hun rookwaren. Op 161 was en is de bioscoop Hollandia waar ik als kind voor een dubbeltje Wild-Westfilms ging kijken en dat was een spektakel want wij maakten van de dubbelgevouwen kaartjes een soort fluitje, zodat een hels kabaal in de zaal ontstond. Nummer 163 was een zaak in elektrische artikelen, de koloniale waren winkel van F. Altvater was op no. 165 en op 173 was de vishandel van Goedkoop. Heel bijzonder was voor mij een winkel waarvan ik het adres niet meer kan herinneren. Met ouders kochten daar speelgoed voor mij en dat waren dan voornamelijk heel goedkope blikken auto's (prijs tussen de 10 en 25 cent). En thuis leefde dat blikken speelgoed niet lang want ik ging ze vrij spoedig met een hamer bewerken zodat er een blikken plakje overbleef. Er was ook een agentschap van transporteur Van Gend en Loos, en op nummer 70 de kantoorboekhandel Jan Alles.