Allemaal beestjes op het erf.

     ALLEMAAL BEESTJES OP HET ERF.

 

Op een morgen begin september 2014 zat ik op mijn werkplek in Landsmeer, wat ik altijd gekscherend mijn atelier noem, door het raam naar buiten te kijken. Aan de buitenkant voor dat raam zie ik een kruisspin bezig een ingenieus web te bouwen in de vorm van een ouderwets karrenwiel. Aan een veiligheidslijn liet hij zich met zijn kop naar beneden zakken en bevestigde kleverige vangdraden. Door een vergrootglas kijkend zag ik dat zijn kop was voorzien van acht ogen en stevige uitstekende kaken. Even zat hij stil en toen rende hij met zijn acht poten razend snel van de ene naar de andere hoek in het web. In het midden bleef hij zitten, waarschijnlijk wachtend op een prooi. Het duurde lang en ondertussen moest ik denken aan de gezegdes die je vroeger hoorde.

‘Een achtpotige spin brengt welvaart in’. ’Een spin in de morgen brengt kommer en zorgen, maar kijk je er ‘s avonds naar dan is het een avondspin en die brengt geluk en zegen in’. Weer kijkend zag ik een bromvlieg in het web. De spin ging snel aan de slag, hij knevelde de vlieg en loste de inhoud van zijn lijf op tot een vloeibare substantie en begon de vlieg leeg te slurpen. Neeltje riep mij om een kommetje soep te komen eten, zonder slurpen wel te verstaan.                                                                   

 

We spraken over  allerlei dieren en ongedierte wat er op ons erf te zien is  .Ik zei  ‘ we gaan eens opschrijven wat er allemaal hier zoal leeft.’ Toen kwam het verhaal over haar vriendin Lies. Zij had een krop sla gekocht en bij thuiskomst  bleek die sla onder de luis te zitten. Zij terug naar de groentevrouw en zei ‘ik wil een andere kropsla want deze zit helemaal onder de bladluis.’ De groentevrouw bekeek de krop en zei: ‘dat is toch niet zo erg, die beestjes hebben alleen maar sla gegeten.’  Die middag heb ik geprobeerd alle beestjes die ik in de loop der jaren op het erf , op de weide en langs en in de sloten heb leren kennen.

BIJEN, DRAKVLIEGEN, DUIZENDPOTEN, EGELS, HAZEN, KEVERS, KIKKERS, KONIJNEN, LIEVEHEERSBEESTJES, LIBELLEN, LUIZEN, MIEREN, MOTTEN, MUGGEN, MUIZEN (HUIS EN WOELMUIS), NAAKTSLAKKEN, PADDEN, PISSEBEDDEN, RATTEN, RUPSEN, SCHAPEN, SLAKKEN , SPINNEN, SPRINKHANEN, TERMIETEN, TEKEN, VLINDERS (DIVERS), VLIEGEN, VLEERMUIZEN, VISSEN (DIVERS) , VOGELS (DIVERS) WATERVLOOIEN, WESPEN EN WORMEN.

Kortom een paradijs rond en bij het huisje aan de Noordeinde wegsloot:

 

                 "  DIT IS HET EINDE "