Vrolijk pasen!

 

 

                    VROLIJK PASEN.Nog steeds was ik in de ban van de uitvoering van de Matthäus Passion, het oratorium van Johan Sebastian Bach. Met prachtige muziek en mooie stemmen werd het bijbels verhaal verteld van het lijden en sterven van Jezus Christus. Het had wederom diepe indruk op mij gemaakt. Met de gedachte daaraan stapte ik in de auto die mij naar Landsmeer ging brengen om daar de paasdagen te vieren.

Het was zaterdagmorgen, één dag voor Pasen 2017. Buiten, voor het raam van de woonkamer zwaaide de Japanse kers, heftig zijn prachtige roze bloesemtakken heen en weer. Er was hagel, regen en een koude noordenwind. ‘Het lijkt eerder Kerstmis dan Pasen en wat zonde voor die bloesem’ zei Neeltje met een zucht. ‘Ja, en ik kwam met het voornemen om van jou te genieten en samen in die heerlijke tuin in het zonnetje te zitten.’ Even zaten we rustig naast elkaar. ‘Je winterjas en warme dikke das hangen nog steeds aan de kapstok’ was toen haar cynische opmerking.

Doe jij dan je ijsmuts en wanten weer aan?’ was mijn inbreng bij dit bejaardengesprek. Even later reed een man op een scooter het erf op. ‘Wat krijgen we nu weer’ zei Neeltje. Ik keek uit het keukenraam en zag Freek Pruis onze bevriende bioloog. Hij liep achterom en klopte op de achterdeur. ‘Goede morgen, ik kom jullie even prettige Paasdagen wensen.’ ‘Dat stellen we zeer op prijs’ zei ik een beetje formeel terwijl ik hem binnenliet en uit zijn leren jas hielp. Mijnheer Pruis gaf Neeltje een handkus en zei: ‘Hier heb ik een cadeautje voor je omdat ik hoorde over jullie gebruik van naturistische voeding.’ ‘Hoe weet u dat nauw weer?’ was toen mijn vraag. ‘ Nou ik sprak Duurtje in de dorpsstraat en die vertelde dat Wim op dieet was, geen zout of zoet meer mocht gebruiken en dat hij astronautendrank kreeg. Ook vertelde ze over de geneeskrachtige planten uit de natuur in jullie tuin, waar de brandnetel, citroenmelisse en kamille en vele andere soorten ruimschoots aanwezig zijn. Dat bracht mij op een Paasgedachte. Ik ben net als Jezus en wil er zijn voor ieder !!. Even waren wij stil, toen gaf hij een doos aan Neeltje waarin een potje met een wortelvormige plant en twee pannenkoeken zaten. ‘wat krijgen we nou?’ vroeg Neeltje verbaast. ‘Dat zijn matzes, een joodse traditie dat eten ze rond de paastijd en daarbij raspen ze de bittere mierikswortel die met zijn scherpe smaak aan mosterd of radijs doet denken.

‘Hartelijk dank, we gaan het proeven’ en voor jou Freekie heb ik een beker apart gezet met vlinderafbeeldingen, die ga ik straks voor je pakken’.

‘Kijk’, zei Freek, de zon schijnt, zullen we even kijken wat jullie aan eetbare kruiden hebben staan?’

Gezamenlijk liepen we naar buiten.

‘O, het staat hier vol met stinkende gouwe. Het verse sap van de stengel gebruikt men om wratten en puisten te bestrijden en daar zie ik zevenblad een aftreksel daarvan is goed tegen blaas- en nierproblemen, dan zie ik watermint, citroenmelisse, kamille en brandnetel waarvan de werking en bereiding bij jullie bekend is. Wim, wat is jouw favoriete gerecht wat hier uit de tuin komt?’

Met een vies gezicht zei ik ‘brandnetelsoep met lavas, (maggikruid) maar de toetjes met  aardbeien uit de tuin hebben gewonnen’.

‘Met dezelfde stem als Leonard Cohen zong Freekie het beroemde lied Hallelujah. ‘Zo, dat was mijn toetje’ zei onze Freekie Vlinder.