Participatie Maatschappij

   PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ.

 

Zoals ik mij herinner uit vroegere jaren werden ouderen altijd met U aangesproken en met respect behandeld, dat geldt voor de meeste culturen. Zij hadden hun aandeel geleverd aan de maatschappij waarvan ze deel uitmaakten. Senioren van nu hebben vanaf hun jonge leven heel veel meegemaakt en de wereld enorm zien veranderen. Twee wereld oorlogen en al de uitvindingen en verbeteringen die zich voltrokken in een snel tempo, ik denk aan mijn ouderlijk huis welke verlicht werd met kaarsen, gas en olielampen.  Verwarming door kachels met hout en kolen, olie en later de gaskachel. Wassen deed je bij de koudwaterkraan en eens per week in een teil met sop van groene zeep. De was ging in een wasteil die op een potkachel aan de kook werd gebracht om daarna met  borstel en wasbord schoon geboend te worden. Daarna ging de boel aan een waslijn of werd op de bleek{gras} gelegd. Strijken deed men met metalen strijkijzers die op de kachel verwarmd werden. Inmaken en wekken was ook heel gewoon en een pan rijst ging in de hooikist. Met ijsblokken werd in de kelder voedsel gekoeld. Schoonmaken deed men met borstel, dweil, ragebol , stofdoek, bezem en stoffer en blik. Radio kwam via een distributie toestel, telefoon hadden slechts enkele mensen evenals een fototoestel met filmrolletjes. Er werd gekocht met rantsoen en toewijsbonnen en er waren gas-, licht- en fietspenningen. Fiets, Solex, bromfiets en auto’s werden bepalend in ’t verkeer. Er kwam weduwenpensioen, kinderbijslag, AOW en er werd voor pensioen gespaard. Met al dat harde werken hebben die ouderen van af de tweedewereldoorlog de basis gelegd voor de vele verbeteringen en het Rijke leven wat we nu hebben.

Tot volle tevredenheid is alles veranderd en verbeterd. Nu zijn bijna alle huizen voorzien van elektriciteit , centrale verwarming, badkamer met toilet en douche, we hebben een IJskast, Gasfornuis, Wasmachine, Droger, Stofzuiger, Telefoon, een Mobiel, Radio, Televisie, een Computer en meer van dat. Het loonzakje heeft plaatsgemaakt voor salaris digitaal via Bank en ook het onderwijs is anders dan vroeger. Er was een Lagere school, Huishoudschool, Ambachtsschool, ULO of HBS, LTS MAVO, HAVO, Lyceum of Atheneum.

Tegenwoordig gaan ze naar VMBO-kgt of VWO-plus en nog meer van dat soort onbekende termen en afkortingen hebben een mobile en krijgen dichttaalonderwijs. Ze betalen met een pinpas en luisteren naar muziek op een iPod.

Nu komen we aan de beloning voor onze senioren.

Na een jongere generatie groot gebracht te hebben en hun hele leven belastinggeld te hebben betaald aan de wederopbouw en de economie van Nederland komt nu de verbijstering. Ons land komt geld tekorten er wordt in Den Haag besloten om dat geld bij de senioren weg te halen.

Veel bejaardenhuizen moeten sluiten en de mensen worden gedwongen voor zichzelf te zorgen of een beroep te doen op hulp van familie, vrienden of kennissen. De zorgpremie gaat omhoog, kortingen komen te vervallen en er moet meer belasting betaald worden. Gemeenten moeten speciale ontmoetingsruimte verzorgen waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Om over ons democraties systeem, de verkiezingen, de beloftes, de tegenvallers en allerlei andere zaken te komen praten. Voor elkaar zorgen, helpen waar en met wat je kan in onze participatiemaatschappij dat moet toch kunnen met al die ontslagen mensen uit bejaardenhuizen en de thuiszorg redeneren ze in Den Haag waarschijnlijk maar ik voel me er niet goed bij.

Ja,ja, daar raak je als oude knakker toch helemaal van in de war.