The outsiders

      THE OUTSIDERS ( BAND)

                 Wally Tax

 

Terugdenkend aan de roemruchte jaren 60 van de 20e eeuw schieten mij heel veel gebeurtenissen te binnen. In 1964 ben ik met vrouw en dochters naar Amsterdam verhuisd, aldaar koffie en theehandel van de firma Brumsen overgenomen en de winkel ’t Zonnetje genoemd. In die jaren vonden op vele gebieden veranderingen plaats. Denkend aan  de Flowerpower, Provo, de Beatles, koffieshops, verdovende middelen,  The Rolling Stones, Little Richard,

Brigitte Bardot, Pink Floyd     Herman Brood, Simon Vinkenoog, Boy Edgar en Wally Tax.

Wladimir Tax, roep- en artiestennaam ‘Wally’ werd geboren op 14 februari 1948 in Amsterdam.

Al in zijn vroege jongensjaren begon de belangstelling en behoefte om muziek te maken. Het werd zingen met gitaar en een mondharmonica.

Hij was de eerste Nederlandse zanger en componist die in de zestiger jaren in Amsterdam een band oprichtte op 12 jarige leeftijd. The Outsiders was de eerste nederbietband van ons land. De band repeteerde één keer per week op de zolder van buurthuis het Kraaiennest en maakten al snel vorderingen. Er kwamen optredens door heel Amsterdam en de successen bleven niet uit. De band brak door in het voorprogramma van de Rolling Stones. Daarna vervolgens landelijk.  Ze hadden een platencontract  bij het OpArtlabel van Muziek Express waar de nummers  You mistreat me en I Love Her Still, I Always Will  opgenomen werden . Er volgde nog een platencontract wat ze tekende bij Willem Duys, eigenaar van het label Relax. Gelijk haalde de Outsiders met enkele hits de top-10 notering.

De nummers  Lying All The Time, Touch, Keep On Trying,

Monkey On Your Back en Summer is here werden erg gewaardeerd.            

De eerste langspeelplaat van de Outsiders is in 1967 opgenomen. Wally Tax had inmiddels ook als solozanger een aantal successen.

In die jaren bewoonde Wally een zolderkamer in de Pretoriusstraat. Laat in de avond is hij waarschijnlijk met een smeulende sigaret in slaapgevallen, waardoor zijn matras in de fik was gevlogen. De toegesnelde brandweer hebben hem gered en de brandende matras van 4 hoog uit het raam gegooid.

Door omstandigheden en vertrek van twee leden van de band kwam in 1969 een eind aan het bestaan van de Outsiders. Samen met drummer Leendert Bush is hij doorgegaan  in een nieuwe formatie onder de naam Tax Free. In de jaren die volgde is er veel gebeurt in het leven van onze zanger en componist. Vrouwen, drank, speed, coke en heroïne beheerste zijn  verdere bestaan.

Het was in 1985 toen ik zijn toenmalige vriendin en verzorgster Mette Veeninga leerde kennen. Zij kwam de winkel binnen en vertelde over haar ontroostbare vriend, waar ze een rustgevende thee voor wilde kopen. Ik vond haar gelijk een lieve uitzonderlijke vrouw en vroeg of ze op het bezoekers bankje plaats wilde nemen om een kopje koffie te drinken en een praatje te maken. Toen en bij latere bezoeken kreeg ik veel te horen.’ Hij was een heel lieve aparte man met vele kwaliteiten, maar na de dood van zijn vriendin Laurie was er geen land met hem te bezeilen, dat vonden ook Jan Lenferink en andere vrienden. Hij was niet te helpen als het om zijn verslaving ging. Heroïne en vele flessen Beerenburg gebruikte hij, vreselijk was dat en in zijn kamer was het één en al rotzooi. ‘Ze verklaren mij voor gek maar ik blijf voor hem zorgen’ zei  ze resoluut.

 

 In 1981 hebben winkeliers en het wijkcentrum van de Haarlemmerbuurt de Posthoornkerk weten te behouden en tot sociaal cultureel centrum omgedoopt. De opening werd verricht door actrice Ank van der Moer. Medewerking werd door diverse artiesten verzorgd en wat muziek betreft herinner ik me Jazz van Earl Cross en ook WALLY TAX zong enkele nummers.

Midden jaren 80 was er nog een    herbeleving van The Outsiders waar zanger Tax en drummer Busch met gastmuzikanten de muziek verzorgde. Mette vertelde over haar Atelier in de Blasiusstraat waar ze Wally liet wonen en verzorgde. In 2005 las ik dat zij hem daar dood had aan getroffen. Hij zag er vredig uit alsof  hij blij was dat het afgelopen was.

 

 

 

 

Nu, 10 jaar verder.

Het was donderdag 4 april 2015, gewoonte getrouw zette ik de televisie aan om naar ‘De wereld  draait door’ te kijken. De Talkshow van de snel kletsende Mathijs van Nieuwkerk begon met het voorstellen van zijn gasten aan tafel en in de zaal. Daar zaten gitaristzanger van The Kik: Dave von Raven, gitaristprotestzanger Armand, die ik nog ik van de liedjes: ‘Ben ik te min’ en ‘Laat maar’, zangeres Kate Tempest en als tafeldame de Antwerpse presentatrice  Evi Hanssen. Verder zag ik radiotelevisiepresentator Mart Smeets, drummer Leendert Bush, basgitarist Appie Rammes en vele andere bekenden. Het was een prachtig weerzien van Wally met The Outsiders en vele van vroeger en nu. Ook de song van Armand begeleid door Dave von Raven was prachtig.

 

De nieuwe formatie van de legendarische TheOutsiders maakte ook een goede indruk en was zeker een  ODE aan Wally Tax.

We zagen Leendert Busch: drums, Appie Rammers: bas, Mick Langenberg: sologitaar, Yuri Tax: gitaar en Tycho Tax: zang en gitaar.     

 

              De nieuwe naam is :

 

         TAX and THE OUTSIDERS.