Dienstplicht

IN 1953 was mijn vader na een kortstondige ziekte overleden, wat een ernstige inbreuk op ons leven betekende.
 
Maar alles ging en moest verder zoals bij iedereen. Het was 8 maart 1955 toen ik naar de Snijderskazerne in Nijmegen moest om mijn dienstplicht te vervullen. De eerste maanden als rekruut bij de luchtmacht, was best een vermoeiende spannende tijd. Ik denk aan de speedmarsen, het wachtlopen en vele voorvallen die ik al eens heb beschreven.
 
De hoogtepunten waren, de overplaatsing naar kamp Zeist, de vierdaagse van Nijmegen en ‘t afzwaaien als soldaat der eerste klasse met aanbeveling kaartje voor de burgermaatschappij dat ik mijn dienstplicht goed vervuld had.
 
In 1957 werd ik aangenomen als bedrijfsleider bij thee makerlaars kantoor Bakker & Co, op ‘t Rokin in Amsterdam. Ik had ook in dat jaar mijn eerste successen als Theemelangeur gekregen en de bestellingen en orders kwamen binnen vaak van honderden kilo’s. We moesten een pakhuis huren om thee en ruwe koffie op te slaan, zodat we in grote hoeveelheden konden mengen. Koffie branden deden we bij branderij ‘De Amstel’ en de gebroeders Ross in de grote Bickersstraat. We betrokken een zolder van een pakhuis, op de Brouwersgracht 248. Het was een ruimte van 200 vierkante meter die grensde aan, de Mouthaansteeg en de Vinkenstraat. Om op de tweede verdieping te komen moest je een trap met heel veel treedjes, de zogenaamde meeldragers trap.
 
Onze thee lag opgeslagen bij Pakhuismeesteren van de thee en werd aangevoerd door Firma Jacob Meyer meestal zo’n 30 kisten van 40 kilo per zending. Koffie kwam bij het Nederlands Veem vandaan en die balen wogen 60 tot 80 kilo netto. Deze goederen werden met een enorme handmatige takel omhoog gehesen en met een zwaai naar binnen getrokken. Eind 1958 kreeg ik kennis aan Joke, een mooi lieftallig meisje die toen als kantoorbediende bij sanatorium ‘Zonnestraal’ werkte. Ze was erg sportief een uitstekende stijldanster en al op haar achttiende een prima chauffeuse. Na een korte verlovingstijd zijn op 23 december 1959 in Hilversum getrouwd. We betrokken een grote kamer met keuken en grote achtertuin van een villa aan de vaartweg 105.
 
In dat jaar had ik me ingeschreven bij de kamer van koophandel en ben naast mijn normale werk een koffie en theehandel begonnen met de naam Bam.
 
In 1960 kochten we een huis met voor en achtertuin in de Rozenstraat 86 te Hilversum.