Eten....of gegeten worden

Eten of gegeten worden

 

Door mijn werkzaamheden op het akkerveld kwam ik steeds weer onverwachte dingen tegen wat mij tot nadenken zetten.

Waarom wordt een rups een vlinder en wat gebeurt er met die vlinder?

Ik besloot alles wat ik tegenkwam op te schrijven en het later uit te zoeken.

Ik zag wormen, mieren, slakken, rupsen, torren, kevers, kikkers, padden en de molshopen. En ik zag bovengronds, onder andere bijen, wespen, muggen, lieveheerbeestjes en allerlei soorten vliegen.

Ook ontdekte ik een ringslang vlakbij een egelnest en een holletje van een ijsvogel. Na wat baggerwerk pakte ik m’n blocnote en maakte enige aantekeningen. Intussen diende weer een ander natuurverschijnsel zich aan. Een reiger stond tussen het riet en probeerde wanhopig een vis weg te slikken. Opeens klonk een stem achter mij: ‘hoe ouder hoe gekker, kom ik een koppie koffie drinken, zie ik geen mens, kijk ik achter op het veld, zie ik m’n grote vriend achter op het veld met pen en papier zitten….gekker kan je het niet maken, dacht ik nog. Maar dat zijn waarschijnlijk ouwe dag verschijnselen’ besloot hij zijn betoog.

‘Hallo Aart’, moeizaam stond ik op en samen sjokten we lacherig naar het domein van Neeltje waar hopelijk de koffie stond te pruttelen. Na het omkledings gedoe zei Aart: ‘ik ben gekomen met een scootmobiel want fietsen of auto rijden gaat niet meer, met dit ding kan ik nog ergens komme’.

Neeltje zette de koffie op een blad en zei: ‘ kom jongens, we gaan lekker naar buiten en drinken in de schaduw van de grote es onze koffie.’ Het werd heel gezellig en bij het tweede koppie en alweer een speculaasje, zei Aart: ‘ jullie weten precies wat een mens toekomt.’

   ‘Ja, en we hebben de tijd om te oefenen’, was mijn opmerking.

   ‘Wat zat je te schrijven daarnet?’

   ‘Nou over ‘t nu en ’t waarom in het leven van de dieren en insecten om ons heen…. Tot nu toe denk ik steeds, alles en iedereen door elkaar om zelf in leven te blijven. De mensen eten vlees en slachten daarvoor koeien, varken, paarden, schapen, kippen, ganzen, eenden en ook vissen en schelpdieren leggen het loodje. En in de dierenwereld is het niet anders. Daar wordt ook gedood en opgegeten. Ik begin met de blauwe reiger die tussen het riet aan de slootkant staat en van vis, muizen, kikkers en mollen leeft. Ook zie ik vaak kraaien die bezig zijn met de eieren uit verschillende nestjes te pikken en muizen staan ook op het menu. Dan hebben we een sperwer die razendsnel in duikvlucht een vogeltje van het hek prient. Hierdoor zijn verschillende vinken, merels en andere zangvogels verdwenen. Vorige week had ie nog een Turkse Tortel te pakken Ze mogen jammer genoeg niet afgeschoten worden, het is een beschermde roofvogel, net zoals de uil, de havik en de kiekendief. Zo kan ik wel doorgaan maar vogels zijn ook nuttige opruimers van spinnen, slakken, maden, wormen en ander ongemak zoals muggen en vliegen. En niet te vergeten de sluwe boosdoener op vier poten, die achter de kippen van je buurman aanzat’. ‘O ja, die vos,’ zei Aart. ‘Ratten, vogels, eieren, wilde konijnen en afval, alles vreten ze……’ " Willen de mannen nog iets anders drinken?’ vroeg Neeltje die kennelijk het gezeur zat begon te worden. ‘Een klein borreltje’ riep Aart. ‘Kan dat wel met je nieuwe voertuig?’ vroeg Neeltje.

   ‘Tuurlijk meid, ik word er juist alerter door…. Lachte hij.