Amstelhuis sociŽteit voor ouderen in de pijp, maaltijd ouderen pijp.

AmstelHuis

Sociëteithet AMSTELhuis 2015

 

In 2014 is het zorgcentrum Amsta (Tabitha) door Cocon Vastgoed aangekocht en is men in mei van dat jaar begonnen met sloop, afbraak en opbouw. Cocon realiseerde 120 sociale huurwoningen voor de 70 plusser met een zorgvraag en 80 plusser met of zonder zorgvraag.

Inmiddels zijn de eerste bewoners al gekomen en hebben hun appartement ingericht. Er werd gesproken over mevrouw Deerenberg die als eerste zich had ingeschreven voor een plek in het AMSTELhuis, het gebouw wat nu al weer 28 jaar aan de oever van de Amstel staat.

Mijn pedicuurster vertelde dat haar eerste en oudste klant, mevrouw Butter, ook een flat in het huis had betrokken, ‘ik ga straks even kijken hoe ze er bij zit’.

‘Vind je het goed’, vroeg ik, ‘dat ik met je mee ga, dan drinken we daar een kopje koffie of thee en kijken meteen hoe de sociëteit er uitziet’.

Mijn seniorenwoning is in het Willebrordus complex, dat grenst direct aan het AMSTELhuis, en via de tuin stapten we door de tuinkamer het gebouw binnen.

We waren diep onder de indruk door al het moois wat er te zien was. ‘Een aanwinst van de bovenste plank’ was onze mening.

Een man begroette ons met een vriendelijke glimlach en stelde zich voor, ‘Reinier Steens is mijn naam’.

Hij bleek de manager van de  sociëteit te zijn en hij vertelde enthousiast wat je hier als 70 plusser allemaal kon verwachten en beleven. ‘Het is een ontmoetingsplek voor oudere buurtbewoners die hier een kop koffie of iets anders kunnen drinken aan de leestafel, of in de bibliotheek met uitzicht op het mooie aquarium of de Amstel. Er is een ruime bar, een restaurant waar je kunt lunchen of dineren. Verder is er in het souterrain een hobbyruimte, een werkplek, een wasserette, een fitnessruimte met begeleiding, een praktijk voor fysiotherapie gerund door eigenaar Bart Bruinenberg en zijn collega Lesley Bijl . Ook zit er in het gebouw een thuiszorgorganisatie AMSTA ZorgThuis waar oudere buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

Dus voor elk wat wils zullen we maar zeggen.