Fruto verswinkel

‘FRUTO’

Rijdende Verswinkel LANDSMEER.

 

 

Het tijdperk van Arie Porsius samen met collega Paul Wals is in het begin van de zestiger jaren begonnen met het venten van groente, fruit, zuivel en levensmiddelen. Al snel werden zij bekend en gewaardeerd door vele mensen die het maar al te fijn en makkelijk vonden, deze rijdende Supermarkt voor de deur. Zij gingen langs bij vooral oudere mensen maar ook kantoren en bedrijven werden bezocht. De rit begon in Landsmeer dan De Ilp en tenslotte Purmerland. Menig keer hoorde ik zeggen ‘ik wacht op de Fruto- wagen, dat is lekker makkelijk’.

                          

 

In de van Beekstraat bevonden zich hun woonhuizen en winkel ‘De druiventros’ die gedurende 25 jaar door Wil en Corrie de vrouwen van beide heren gerund is. Verder was er ook een enorme loods met opslag van hun goederen die elke dag vers bij de groothandel gehaald moesten worden.

 ‘Ja dat was een hele klus, altijd vroeg opstaan en bij mist, gladheid of wat dan ook zongen we het liedje ‘We zullen doorgaan.’

En dat hebben we gedaan tot in het jaar 2003 onder het motto geen gezeur we gaan van deur tot deur.

De rijdende supermarkt-mannen kenden veel families, wisten waar iedereen woonden, wat voor werk ze deden, hoeveel kinderen ze hadden en ook de huisdieren en veestapel kregen hun aandacht.

Arie Porsios was jarenlang commandant bij de vrijwillige brandweer Landsmeer waar hij ook een Koninklijke onderscheiding voor heeft gekregen. Nog steeds is hij betrokken bij de brandweer kazerne in de Fuutstraat. Hij en zijn oud collega’s werken graag mee aan defilés en andere evenementen. Arie rijdt dan in een antieke brandweerwagen, wat veel bekijks geeft. Hij is ook voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer waar hij met anderen veel historische gegevens, gebeurtenissen, foto’s en verhalen voor inbrengt.

Ik vertelde dit alles aan mijn Amsterdamse buurman Evert Vermey die veel interesse toonde als oud Landsmeerder. Hij vroeg of hij een keer mee mocht rijden voor een bezoekje aan Landsmeer.

Zo is het ook gegaan, de bejaarde heer kwam op de koffie bij mijn vriendin Neeltje en later bezochten wij met z’n drietjes de fotoherkenningsmiddag in het dienstencentrum.  Er was een vitrine met oude foto’s, voorwerpen, verhalen en kaarten.

We werden ontvangen door de heer Alblas die

op al onze vragen een deskundige uitleg gaf.

Wij zagen de vele houten huisjes, zo ook het huisje van de dames Nelie en Gré Bakker, de kapper Cor van Boekie, en Marie de Kwatter met haar fiets, verder een jol met Japie en Piet de Boer, het prachtige huis van de familie de Goede en ook de kerk waar het grote gezin naar toe gingen.

‘Ja, en daar zie ik oud burgemeester van der Sluis, die zat ondergedoken in de oorlog’ begon Evert met zijn verhaal.’ Mijn vader Cornelis Vermey is meer dan 16 jaar wethouder in Landsmeer geweest en ook een tijdje waarnemend burgemeester’ zei Evert vol trots.

‘Kijk, daar heb je de Fruto-wagen van Arie en Paul, op die foto rechts,’ riep ik enthousiast.

 

 

‘O, ja die wagen kan ik me nog goed herinneren, zei Neeltje’

‘Ik heb nog een leuk feitje’ zie Evert, ‘In 1957 heeft mijn vader als ambtenaar van de burgelijkestand Neeltje Dil en Jan Gerrit Oud in de echt verbonden’.

‘Hoe weet je dit allemaal nog’ vroeg de heer Alblas. ‘Dat heb ik in het aantekeningenboekje van mijn vader gevonden.’

‘Wat is de wereld toch klein en vol verassingen’ verzuchtte Neeltje.

Maar jammer dat we de Fruto-wagen nooit meer zien, Arie en Paul zien we gelukkig nog regelmatig.